Přeskočit na hlavní obsah

Sultán kulturně výbojný

My jsme hrozně kultůrní rodina. (I dítě už plynně pojídá kulturní přílohy českých deníků.) Dychtivě sledujeme práci dělníků na poli každodenního zpravodajství o bohatém kultůrním životě v naší vlasti, ano i rozsáhlejší reportáže, eseje a pojednání prolétáme. Literatura, hudba, výtvarná scéna. Výtvarná scéna ovšem Sultána mate, zvlášť když kolikrát výtvarnící ani nic moc nevytvářejí, zejména ne třeba nějaký ty artefakty, že jo. Pravidelně tedy stojí ve zmatku třeba nad Chalupeckého cenou. Nevyhrála to loni nějaká slečna, která vystavila malůvky svojí tety nebo babičky? A co ta holka, co nutí lidi lezt přes umělý ploty... nebo ta, jak se v dospělém věku vrací do školy a dělá velký haló z toho, že si při tom připadá divně... a co ten chlapík, co nutí cizí lidi napodobovat něčí rukopis, nebo je nechá nastoupit do telefonní budky a tam jim po drátě z vedlejší budky předčítá svoje povídky... anebo ta holka, co celej tejden nebo měsíc nebo tak chodila po Praze a schválně mlčela (všechny tim dost prudila, ale vymlčela si velkej článek v Respektu) - a tak dále - já nic proti tomu nemám, když je to baví, ale když podstatou jejich díla je dokumentace a podrobný komentář (aby to porota pochopila), přijde mi to prostě trochu hnutý; a hlavně nevím, proč tím otravujou ostatní. Ále kdybych měl na to věk, taky se na Chalupeckýho přihlásím. Mám totiž taky projekt. Jmenuje se Posraný plíny.
My na svoje dítě používáme prací plíny, na který se položí separační vložka, která případný tuhý (jak kdy) produkt zachytí a i s ním se spláchne; na plínu pak vložkou prosákne jen reziduální tekutina. Výsledný obrazec je pak vždy jedinečný jak rozsahem, tak barvou a tvarem; hlavní faktory, které zde působí, jsou složení stravy, struktura tkaniny, vzájemná poloha plíny a prdýlky, délka pobytu v kontaminované plíně, pohyb nositelky a případný úchop rodiče. (Bohatý materiál pro případnou dokumentaci.) Těchto artefaktů je potenciálně značné množství; případná instalace v galerijním prostoru by byla založena na reprezentativním výběru. Skládala by se z fotodokumentace (barevné digitální foto v měřítku 1:1, doplněno výběrově zvětšeninami v měřítku 5:1), kterou by coby olfaktorický komplement doplnil co nejčerstvější podělek. To by samozřejmě vyžadovalo přítomnost spoluautorky v galerii či v bezprostřední blízkosti, a tato přítomnost je nedílnou součástí projektu.
Po ideologické stránce je můj projekt na základní rovině ironickým komentářem k dějinám výtvarného umění - artefakty lze vnímat převážně jako abstraktní plátna, mnohdy s minimalistickou tendencí (některé monochromy odkazují bezprostředně na Yvese Kleina), jindy je jejich předlohou (či cílem, na nějž míří) dekalk a frotáž, techniky vlastní surrealistické experimentaci; jiné takové ready-mades lze po vzoru Rorschachových testů vnímat i figurálně (zde se díky velké míře interpretačního úsilí vnímatele stává projekt interaktivním).
Ideová či ideologická stránka projektu má ovšem i druhou rovinu: je existenciálním komentářem k lidskému bytí jako takovému, pojednaným v elementárním materiálu na zcela bazální, všeobecně srozumitelné (protože universálně sdílené) úrovni.

Komentáře

Hanka Kl. píše…
A pak že je vzdělání rodičům na hovno!

Populární příspěvky z tohoto blogu

Těhotenské chátrání

Ano, milí přátelé, i léta nepoužívaný, pavučinami opředený blog se šikne, když si člověk potřebuje veřejně ulevit a zároveň mít jistotu, že si to v podstatě nikdo nepřečte. Poslední příspěvek je z roku 2011, což s nejvyšší pravděpodobností odradilo kontrolovat novinky i ty nejvěrnější z pěti čtenářů, kteří s námi sdíleli rodinné radosti a strasti před pěti lety. Tož tedy, hlavní novinkou letoška je, že do naší Kutné nory přibyde další lišče, a to už co nevidět. Jenže matka je tentokrát poněkud postarší a slasti gravidity již nezvládá s takovým přehledem jako kdysi, což generuje humorné situace a spoustu partnerského pnutí, jakož i okamžiky čistého zoufalství. Takže si je potřebuje terapeuticky rozebrat, aby se jí ulehčilo. Ale konec srandy. Věc se má následovně: ačkoli pracovníci na maloměstě, s nimiž mám tu čest se pravidelně setkávat, jako jsou prodavačky pekárenských výrobků, zelinář, pedikérka a pedagogové starších liščat opakovaně tvrdí, že mám "roztomilé bříško" a &qu

Každá jsme hrdinka?

Časopis Heroine na webu vyzval čtenářky, aby napsaly, jak to zvládají po měsíci koronavirové karantény. A prý že za to bude jedno číslo zdarma až do schránky. No, neber to. Zde výplod mého snažení, omluvte sníženou kvalitu zvuku: vzniklo to kolem půlnoci, mezi koncem šichty a pádem do spánkového bezvědomí. Pochybuju, že každá jsme hrdinka. Moje příběhy z karantény jsou totiž dost banální, ubíhá den za dnem a mění se toho jen velice málo.   Takže kupříkladu dnes. Zelený čtvrtek. Ačkoli odborníci radí, že nejlepší recept na zvládání stresových situací je striktně dodržovat rutinu, tak mně se to ani po měsíci domácího vězení stále ještě nedaří. Nepříliš nadšeně se budím někdy před osmou, a to se o nedostatku spánku nedá mluvit – včera jsem usnula už kolem deváté, při ukládání dětí, a s pauzou na vyčištění zubů spala skoro 11 hodin. Nejmladší syn jako obvykle někdy před rozbřeskem připochodoval k nám do postele, takže jsme strávili několik posledních hodin namačkaní jako sardinky.

Amok a pokání

Dneska jsem se přistihl (toto je trefná formulace - najednou jsem se na sebe díval jakoby zvenčí a dost jsem se divil), že rvu dítěti z ruky lžičku, patrně s něpříčetným výrazem, abych do něj to jídlo moh nacpat násilím, hnán naprosto malichernými motivy, jako 1) jídlo není na hraní 2) otec se musí poslouchat 3) nejdůležitější ze všeho je být důsledný. Dítě si chvíli myslelo, že je to hra a vesele se smálo, načež otec zešílel, lžičku vydobyl a skutečně jedno sousto vítězně nacpal tam, kam podle jeho soudu patřilo. No. Do jistého věku je rodič silnější než dítě a to sousto do něj prostě dostane... ale nikdy dítě nepřiměje, aby ho taky spolklo. Naštěstí jsem vzápětí procitl z transu a mohl plačícího potomka opustit a jít se stydět do ložnice. Jsme prostě unavení, já i Liška, ta hodně, naštěstí málokdy oba najednou - takže dítě nakonec snědlo co mělo a ani se na tatíka moc nezlobilo. Tak snad se příště ovládnu. Pro jistotu vytvořím nějaké zaklínání. Veliká Matko! Jsem jen prostý rodič, kt