Přeskočit na hlavní obsah

Země estétů a pirátů silnic

Jelikož se v poslední době na vrcholu mýho soukromýho žebříčku nejneoblíbenějších zemí usadila Francie a zatím - i díky nelichotivých odhalením před tamějšíma prezidentskýma volabama - se na něm statečně drží, mám tendenci vinu za všechny belgický neřesti (a že jich je) házet na příliš blízký sousedství Francie a naopak body za všechny belgický ctnosti (taky by se jich pár našlo) zase samozřejmě připisuju dobrýmu vlivu Holanďanů.
Třeba co se týce silničního provozu, má moje teorie jistý opodstatnění. Řidiči ve Valonsku (francouzsky mluvící Belgii) nemají nijak zvlášť dobrou pověst a taky tady, v převážně frankofonním Bruselu, člověk dost často zažívá, proč vlastně.
Vlastnoručně sice neřídím (jednak mě pánové v kanceláři na volant sahat nenechají, jelikož jsem žena, jednak bych na něj šahat neměla, jelikož nemám povinné a jistě nadmíru užitečné "podnikové školení řidičů"), ale i jako spolujezdec si užívám adrenalinu dost a dost. Tak třeba blinkry - ty by se snad do belgickejch aut ani nemusely montovat, protože je stejně nikdo nepoužívá. To, že auto před vámi chce někam odbočit, prostě musíte poznat intuitivně, jinak máte smůlu. Obzvlášť pekelný je to třeba na víceproudejch kruhovejch objezdech ve špičce, na kterých tu nikdo neumí jezdit ani s blinkrama. Bez nich to ale dost často vypadá jako v blbým filmu a i poměrně klidnej řidič pro jistotu radši nesundává ruku z klaksonu.
Další kapitolou jsou dálnice: ne že by český řidiči nebyli bezohledný pitomci, který si honěj triko šlapáním na plyn, ale tady to má ještě jeden rozměr navíc. Tady se může stát absolutně cokoliv, prostě všechno, i to, co překračuje meze vaší představivosti. Auto před vámi se nacpe do vašeho pruhu ve chvíli, kdy se k němu blížíte stokilometrovou rychlostí a kdy jste od něj jen pár metrů. Kamiony kličkujou tak, že se jim málem urvou nápravy. Jediná jistota je, že žádný pravidla nefungujou a že se musí počítat se vším.
Naštěstí (aspoň myslím) nedávno místní politická elita zrušila jedno pravidlo, který žádnýho cizince nenechávalo chladným, a tak o zmačkanej plech nebyla nikdy nouze. Platila tu sice přednost zprava (v místních uličkách na označení hlavních a vedlejších silnic dost šetří), ale jen pro ty auta, který před příjezdem na křižovatku nezabrzdily. Pokud náhodou auto jedoucí zprava zabrzdilo nebo výrazně zpomalilo, nárok na přednost ztratilo a podle pravidel mohl vystartovat řidič zleva. Nemusím asi nijak zdlouhavě vykládat, že tenhle nonsens sice sklízel úspěch jako další doklad ztřeštěný belgický nátury nikoli jako pravidlo, kterým by se rozumnej člověk měl řídit. Jednoznačnej úspěch mělo ve všech autodílnách, kde díky němu měli vždycky dost práce.
Když ke všem těmhle silničním manýrům připočtete to, že lidi v Belgii (nikoli jen Belgičani) jsou zvyklí řídit i v poměrně podorušeném stavu a kličkujícím autům v ulicích se v sobotu večer nikdo nediví, máte možná aspoň hrubou představu o zdejším dopravním pekle.
Abych tu kritiku na závěr trochu opentlila, mám tu jeden poměrně překvapivej poznatek z poslední doby. Elegance na silnicích tu sice neexistuje, ale elegance doma jo. Z několika zdrojů mám potvrzeno, že v domech, kde je víc bytů, se pečlivě reguluje vzhled všeho, co z vašeho bytu vidí sousedé. Bytovkoví estéti například předepisují, jak má vypadat zahradní nábytek na terase (na plast rovnou zapomeňte), jaký druh markýzy si musíte koupit (co na tom, že na rozdíl od všech ostatních stojí o pár stovek víc) a neestetické předměty se rovnou zakážou. Tak třeba na balkónech nesmí viset prádlo (vaše spodky by mohly mnohé pohoršit) a zapomenout můžete i na to, že si na balkon vlastního bytu pověsíte satelit - ten musí být někde, kde není vidět, protože nevypadá pěkně. Zdejší paneláky jsou proto díky značné sourodosti poměrně malebné, narozdíl od těch českých.
Tolik pomluvy, tolik chvála. Howgh.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Těhotenské chátrání

Ano, milí přátelé, i léta nepoužívaný, pavučinami opředený blog se šikne, když si člověk potřebuje veřejně ulevit a zároveň mít jistotu, že si to v podstatě nikdo nepřečte. Poslední příspěvek je z roku 2011, což s nejvyšší pravděpodobností odradilo kontrolovat novinky i ty nejvěrnější z pěti čtenářů, kteří s námi sdíleli rodinné radosti a strasti před pěti lety. Tož tedy, hlavní novinkou letoška je, že do naší Kutné nory přibyde další lišče, a to už co nevidět. Jenže matka je tentokrát poněkud postarší a slasti gravidity již nezvládá s takovým přehledem jako kdysi, což generuje humorné situace a spoustu partnerského pnutí, jakož i okamžiky čistého zoufalství. Takže si je potřebuje terapeuticky rozebrat, aby se jí ulehčilo. Ale konec srandy. Věc se má následovně: ačkoli pracovníci na maloměstě, s nimiž mám tu čest se pravidelně setkávat, jako jsou prodavačky pekárenských výrobků, zelinář, pedikérka a pedagogové starších liščat opakovaně tvrdí, že mám "roztomilé bříško" a &qu

Každá jsme hrdinka?

Časopis Heroine na webu vyzval čtenářky, aby napsaly, jak to zvládají po měsíci koronavirové karantény. A prý že za to bude jedno číslo zdarma až do schránky. No, neber to. Zde výplod mého snažení, omluvte sníženou kvalitu zvuku: vzniklo to kolem půlnoci, mezi koncem šichty a pádem do spánkového bezvědomí. Pochybuju, že každá jsme hrdinka. Moje příběhy z karantény jsou totiž dost banální, ubíhá den za dnem a mění se toho jen velice málo.   Takže kupříkladu dnes. Zelený čtvrtek. Ačkoli odborníci radí, že nejlepší recept na zvládání stresových situací je striktně dodržovat rutinu, tak mně se to ani po měsíci domácího vězení stále ještě nedaří. Nepříliš nadšeně se budím někdy před osmou, a to se o nedostatku spánku nedá mluvit – včera jsem usnula už kolem deváté, při ukládání dětí, a s pauzou na vyčištění zubů spala skoro 11 hodin. Nejmladší syn jako obvykle někdy před rozbřeskem připochodoval k nám do postele, takže jsme strávili několik posledních hodin namačkaní jako sardinky.

Amok a pokání

Dneska jsem se přistihl (toto je trefná formulace - najednou jsem se na sebe díval jakoby zvenčí a dost jsem se divil), že rvu dítěti z ruky lžičku, patrně s něpříčetným výrazem, abych do něj to jídlo moh nacpat násilím, hnán naprosto malichernými motivy, jako 1) jídlo není na hraní 2) otec se musí poslouchat 3) nejdůležitější ze všeho je být důsledný. Dítě si chvíli myslelo, že je to hra a vesele se smálo, načež otec zešílel, lžičku vydobyl a skutečně jedno sousto vítězně nacpal tam, kam podle jeho soudu patřilo. No. Do jistého věku je rodič silnější než dítě a to sousto do něj prostě dostane... ale nikdy dítě nepřiměje, aby ho taky spolklo. Naštěstí jsem vzápětí procitl z transu a mohl plačícího potomka opustit a jít se stydět do ložnice. Jsme prostě unavení, já i Liška, ta hodně, naštěstí málokdy oba najednou - takže dítě nakonec snědlo co mělo a ani se na tatíka moc nezlobilo. Tak snad se příště ovládnu. Pro jistotu vytvořím nějaké zaklínání. Veliká Matko! Jsem jen prostý rodič, kt